Prešernova ulica 2 , 3000 Celje, Delovni čas: ponedeljek-petek: 9-18h, sobota 9-12h, nedelje in prazniki: zaprto

VELIKA TURA PO ALŽIRIJI

DEŽELA Z NAJLEPŠO SAHARO IN PREKRASNIMI ZELENIMI OAZAMI DATLJEVIH PALM

Alžirija je največja afriška država (deveta po velikosti na svetu!) in trenutno ena redkih, popolnoma varnih arabskih držav. Po osamosvojitvi od Francije, ki je pustila vse do danes neizbrisljiv pečat, je dežela krenila samostojno pot po vzoru neuvrščenih in socialističnih dežel. Ta socialistična stran je v deželi prisotna še danes in Alžirija velja za eno bogatejših in varnejših držav na črnem kontinentu. Alžiriji pripadajo najlepši deli Sahare. Poleg raznovrstnih podob puščavske pokrajine se Alžirija lahko pohvali s prelepimi oazami in naselji v njih ter s puščavskimi mesti, ki so kljub velikim razdaljam med seboj povezana z dobrimi in zelo dobrimi cestami. Tako boste na 15 dnevnem potovanju lahko spoznali različne, včasih kontrastne podobe Alžirije: zeleni sever ter gorati planinski del, vse do najlepših peščenih sipin in puščavskih mest osrednjega dela dežele. Da ne pozabimo: nekoč je bila dežela žitnica ogromnega rimskega imperija in stari Rimljani so tod zapustili veliko. Lepo ohranjena, bogata dediščina starih Rimljanov, ki jo bomo lahko opazovali na arheoloških parkih in v muzejih je nedvomno med najlepšimi in najbolje ohranjenimi v celotnem Sredozemlju. Pred vami je najbolj popoln program za potovanje po Alžiriji in prepričani smo, da bodo tudi poznavalci z visokimi pričakovanji in standardi nad deželo, ki ne pozna masovnega turizma, presenečeni in navdušeni!

PROGRAM POTOVANJA

1. DAN: LJUBLJANA – MARIBOR – DUNAJ – ALŽIR

Dopoldanski prevoz iz Ljubljane, Maribora do letališča na Dunaju, od koder bomo v zgodnjih popoldanskih urah poleteli proti Alžiru. Po pristanku v glavnem mestu Alžirije se bomo odpeljali proti središču mesta, »Belemu Alžiru«, kot so ga nekoč imenovali Francozi. Središče mesta spominja na mesta s severnih obal Sredozemlja. Krajši panoramski ogled glavnega mesta bomo pričeli na vzpetini 124 m nad morjem, na kateri stoji bazilika Sainte Marie de l’Afrique, ki jo mnogi smatrajo za kopijo cerkve Notre Dame de la Garde v Marseillu. Z gradnjo so pričeli leta 1858 in cerkev je bila posvečena leta 1972. Z vrha vzpetine je prekrasen pogled na skoraj celotno mesto. Sledil bo prevoz do hotela, nastanitev, večerja in nočitev (V).

2. DAN: ALŽIR

Ves dan bo namenjen ogledu alžirskega glavnega mesta. Ustavili se bomo tudi pri spomeniku revolucije, spomeniku posvečenemu mučenikom, padlim v vojni za neodvisnost dežele. Postavili so ga ob dvajsetletnici samostojnosti, leta 1982. Nato se bomo sprehodili po alžirski kazbi, oziroma medini. Od leta 1992 je na UNESCOVI listi zaradi izjemno zanimive, tradicionalne arabsko-berberske arhitekture in predstavlja danes simbol alžirske nacionalne kulture. Mesto ima bogato zgodovino, ki sega v antične čase: tedaj je bilo tukaj punsko, nato berbersko in kasneje rimsko pristanišče. Arhitektonsko zasnovo je mesto dobilo v 10. stoletju, za časa dinastije Ziridov. Sledil bo ogled arheološkega muzeja, v katerem hranijo prekrasne mozaike, ki so jih v glavno mesto prinesli s številnih arheoloških parkov širom dežele. Popoldne nekaj prostega za samostojne oglede in sprehode po središču mesta. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

3. DAN: ALŽIR – DJEMILA – CONSTANTINE

Po zajtrku bomo pot nadaljevali po severni avtocesti do arheološkega kraja iz rimskih časov, Djemile, ki se nahaja na vhodni planoti v provinci mesta Sétif. Mesto, ki se je v rimskih časih imenovalo Cuicul, je bilo ustanovljeno konec 1. st.n.št. Kraj je dobil ime po bližnji berberski vasi in v mestu je rimski imperator Nerva naselil svoje veterane. Mesto je nastalo na pobočju na 900 m n/m in se je delilo na tri dele: stari del, novi del in t.i. krščanski del na JV delu mesta. Ogledali si bomo muzej, v katerem so spravljeni izjemno lepi rimski mozaiki in se nato sprehodili po arheološkem parku. Po končanem ogledu bomo pot nadaljevali proti 3. največjemu mestu v deželi, Constantine. Mesto je eno najstarejših mest na svetu in nedvomno eno pomembnejših mest v zgodovini Sredozemlja. Nekoč se je imenovalo Cirta in je bilo glavno mesto Numidije, od leta 300 pr.n.št. pa vse do leta 46 pr.n.št. ko je postalo del rimskega imperija. Rimski imperator Konstantin Veliki je mestu dal ime, ki se je ohranilo do danes. Sprehodili se bomo po mestu, ki ima nenavadno lego, zaradi katere je dobilo vzdevek »mesto visečih mostov«. Po ogledu prevoz do hotela, nastanitev, večerja in nočitev (Z,V).

4. DAN: CONSTANTINE – BATNA – BISKRA

Zjutraj bomo pot nadaljevali proti mestu Batna in se ustavili pri nekoč pomembnem rimskem vojaškem kampu, kjer se je leta 81 n.št. nastanila tretja rimska legija Avgusta. Poleg vojaškega dela se je kasneje razvil tudi civilni del mesta. Pot bomo nadaljevali do najbolje ohranjenega rimskega mesta v severnem delu Afrike, antičnega mesta Timgad, oziroma ostankov rimsko-berberskega mesta ob vznožju pogorja Aurès, ki ga je leta 100 n.št. ustanovil rimski imperator Trajan in ga poimenoval Colonia Marciana Ulpia Traiana Thamugadi. Mesto, ki se nahaja na 1000 m n/m, je bilo nekoč obdano z obzidjem in je uspelo ohraniti originalni rimski tloris, z dvema glavnima ulicama: Decumanus maximus (VZ) in Cardo (SJ). Na zahodnem delu ulice Decumanus stoji ogromen Trajanov slavolok. Na sprehodu po arheološkem parku si bomo ogledali lepo ohranjeno rimsko gledališče, terme, forum, tržnico in baziliko. Popoldne bomo pot nadaljevali skozi gorati del osrednje planote v smeri puščave. Ustavili se bomo v kanjonu Ghoufi in to na mestu, kjer se je 1.11.1954 pričela revolucija oziroma borba za samostojnost države. Ustavili se bomo na razglednih točkah nad kanjonom, imenovanim »balkoni«. Popoldne postanek v eni od prvih oaz, ki predstavljajo vrata v puščavo. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

5. DAN: BISKRA – BOU SAADA

Dopoldan bomo pot nadaljevali proti mestu Bou Saada, enem lepših manjših mest v Alžiriji. Nahaja se na visoki planoti, ob vznožju Saharskega Atlasa. Od nekdaj je bilo mesto pomembno trgovsko središče, kjer so proizvajali in izdelovali nakit, vse vrste kovinskih predmetov, preproge in znane nože iz Bou Saade. Še danes je za mnoge nomade mesto pomembno trgovsko središče. Mesto ima zanimivi stari del mesta, medino in novejši, francoski del. V mestu je živel in ustvarjal francoski slikar Alphonse Etienne Dinet, ki danes velja za največjega slikarja-orientalista v Alžiriji. Alžirci so ga sprejeli za svojega morda tudi zato, ker je prešel v islamsko vero in prevzel muslimansko ime Nassredine Dinet. V Bou Saadi je kupil hišo, v kateri je preživljal večino svojega življenja in v tej hiši je danes muzej, v katerem hranijo del njegovih del; zaslovel je s portreti in alžirsko krajino s konca 19. stoletja. Sprehodili se bomo tudi do grobnice, kjer je Dinet pokopan. Nekaj prostega časa bo na lokalni tržnici in nato nastanitev v hotelu. Popoldan se bomo podali v bližnjo vas Hamel, kjer si bomo ogledali zanimivo mošejo. Vrnitev v Bou Saado in preostanek dneva prosto, večerja in nočitev (Z,V).

6. DAN: BOU SAADA – DJELFA – LAGHOUAT – GHARDAIA

Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti jugu Alžirije. Naš prvi postanek bo v mestu Djelfa, ki se nahaja na 1.140 m n/m, na pol poti med Alžirom in puščavskim mestom Ghardaio. Mesto je ustanovil Napoleon III. Leta 1861 in leto dni kasneje so v mestu zgradili prvo cerkev, prvo mošejo pa dve leti kasneje. Ogledali si bomo skromen naravoslovni muzej, v katerem je naravna zgodovina kraja. Pot bomo potem nadaljevali do mesta Laghouat. Ime »agwat« v berberskem jeziku pomeni »gora z žagastimi zobmi«. Zgodovina mesta sega v 18. stoletje, čeprav nekateri zgodovinarji menijo, da je še starejše. Ustavili se bomo pri nekdanji katoliški cerkvi, ki je danes  spremenjena v knjižnico in manjši razstavni prostor. Po krajšem postanku bomo pot nadaljevali do Ghardaie, izjemno lepega in zanimivega puščavskega mesta, glavnega mesta v dolini Mzab. V Ghardaji in okoliških mestih in oazah živijo Mozabiti, pomembna berberska etnična skupina. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

7. DAN: GHARDAIA

Ghardaia je danes zaradi svoje zgodovine in izjemno zanimive arhitekture ena glavnih turističnih atrakcij v deželi. Najprej se bomo sprehodili po starem delu mesta Ghardaie. Sledil bo ogled zgodovinskih mest v dolini reke Mzab, znanih pod imenom »pentapolis«, ki so danes, zaradi edinstvene arhitekture pod zaščito UNESCA. Mzab je pravzaprav planota, po kateri teče istoimenska puščavska reka. Oblikovana je bila v poznem kretskem obdobju in danes jo sestavljajo črne in rjave skalne formacije. Nahaja se na nadmorski višini med 300 in 800 m. Na to območje so se zatekli Ibaditi v letih 1016-1053 in ustanovili pet zgodovinskih mest, t.i. »pentapol«. Mesto Beni Isguen je bilo ustanovljeno leta 1347 na sotočju rek N’tissa in M’zab in je danes drugo najpomembnejše mesto, še posebej za Ibadite. Mesto je do danes ohranilo svojo tradicionalno arhitekturo: ozke in skrivnostno zavite ulice, prepletene z arhitektonskimi posebnostmi starih mojstrov, ki so znali arhitekturo prilagoditi pokrajini in puščavskim klimatskim razmeram. Zagotovo najbolj zanimiva je mošeja poleg starega muslimanskega pokopališča. Izmed petih mest si bomo ogledali še eno, morda El Atteuf, ki je najstarejše med mesti v dolini M’zab, ustanovljeno že leta 1012. Proti večeru vrnitev v hotel, večerja in nočitev (Z,V).

8. DAN: GHARDAIA – EL MENIAA

Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti jugu in okrog poldneva prispeli v puščavsko mesto El Meniaa.

El Meniaa ali El Goléa, kot se je mesto imenovalo pred neodvisnostjo, je eno lepših puščavskih mest, obdano s prelepo oazo, v kateri raste približno 180.000 datljevih palm. V mestu se nahaja grob francoskega duhovnika, misijonarja Charlesa de Foucaulda. Obiskali bomo katoliško cerkev, danes muzej, v kateri je nekoč maševal Charles de Foucauld in pa skromno, zapuščeno katoliško pokopališče, kjer počivajo posmrtni ostanki slavnega misionarja.  Mesto se nahaja približno na sredi Alžirije, na robu Velike zahodne puščave na nadmorski višini 380 m in predstavlja vrata v alžirsko južno Saharo. Po ogledu skromnega muzeja se bomo sprehodili še do ostankov trdnjave, od koder je lep razgled na celo oazo. Popoldne nastanitev v hotelu in prosto do večerje. Nočitev (Z,V).

9. DAN: EL MENIAA – TIMIMOUN

Po zajtrku bomo nadaljevali pot proti jugu, po nacionalni cesti N 1 in zgodaj popoldne prispeli v Timimoun, za mnoge najlepše puščavsko mesto v Alžiriji, znano po rdeče-oker barvi njenih zgradb. Mesto se nahaja v regiji Gourara, na severnem delu province Adrar, na JV delu oaze pred katerim je sebkha, slano jezero, in za njim prekrasne peščene sipine. Popoldne sprehod po starem delu mesta in ogled arabsko-sudanske tradicionalne arhitekture, tipične za ta del puščave, po katerem so se zgledovali pri gradnji drugih mest v Sahelu, kot na primer Timbouktou in Djenné. Osnovni gradbeni materiali, ki so jih lokalni arhitekti uporabljali za gradnjo, ki je bila tako dobro prilagojena ekstremnim vremenskim pogojem, so bili: ilovica, slama in palmova debla in listi. Žal se danes ta tradicionalna arhitektura opušča. Nastanitev v hotelu s prekrasnim razgledom na oazo, večerja in nočitev (Z,V).

10. DAN: TOMIMOUN – BENI ABBES – TAGHIT

Zjutraj bomo zapustili rdečo puščavsko mesto in se podali proti zahodu Alžirije. Danes bomo uživali v najlepših peščenih sipinah v Alžiriji, ko se bomo vozili skozi »Grand Erg Occidental«, veliko zahodno puščavo. Ustavili se bomo v puščavskem mestu Beni Abbes, znanem tudi pod imenom Biser Saoure ali Bela oaza. Mestece leži na levem bregu vadija imenovanega Oued Saoura. Kraj je bil naseljen že v pradavnini. O tem pričajo stenske gravure in petroglifi iz kamene dobe. Francozi so mesto zasedli šele leta 1901. Tedaj se je sem preselil tudi francoski misijonar Charles de Foucauld in s pomočjo vojakov dal zgraditi kapelico in ustanovil bratovščino »Khaoua«. Pot bomo nadaljevali do naslednjega puščavskega mesteca Taghit, ki ga obkrožajo visoke peščene sipine. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

11. DAN: TAGHIT

Dopoldne se bomo sprehodili po stari kazbi Taghita, ki je bila desetletja zapuščena, a jo zadnje čase lepo obnavljajo. Stara kazba je izjemen primer stare, puščavske arhitekture, mesta, obdanega z obzidjem, v katerem je skupnost živela varno in udobno, tudi v najbolj vročih poletnih dneh. Nato se bomo odpeljali z avtobusom po oazi vse do vasi Zaouia, na robu katere se nahajajo kamnite stene, v katere so nekdanji prebivalci vklesali svoje zgodbe. Ogledali si bomo znane petroglife, ki so stari nekaj tisoč let in zgovorno prikazujejo življenje domačinov v davnini. Po vrnitvi v Taghit se bomo po želji povzpeli na peščeno planino, ki se nahaja nad središčem mesta in z vrha opazovali sončni zahod. Večerja in nočitev v hotelu (Z,V).

12. DAN: TAGHIT – TLEMCEN

Dopoldan se bomo podali proti severu-zahodu dežele. Peljali se bomo mimo glavnega mesta province Bechar in tik ob zaprti meji z Marokom. V bližini mesta Tiout bo krajši postanek za ogled starih skalnih petroglifov, nato pa bomo za seboj pustili puščavo in pot nadaljevali skozi gorski svet do mesta Tlemcen, kamor bomo prispeli popoldan. Kot nekdanja prestolnica Magreba, se v arhitekturi mesta mešajo različni slogi: berbersko-arabski, špansko-mavrski, otomanski in zahodno-evropski. Mesto je dobilo celo vzdevek glavno mesto andaluzijske umetnosti v Alžiriji, nekateri ga imenujejo Biser Magreba, spet drugi Afriška Granada in tretji Medina Zahoda. Tlemcen je bil vedno versko, kulturno, arhitekturno in intelektualno pomembno mesto, najbrž tudi zaradi svoje izjemno pomembne lege in poti, ki vodijo s sredozemske obale proti Maroku in dalje na jug proti Sahari. Izjemno bogata in burna zgodovina mesta je pustila sledi na vsakem koraku. Po prihodu v mesto bomo pričeli z ogledi, ki jih bomo nadaljevali naslednji dan dopoldan. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

13. DAN: TLEMCEN – ORAN

Dopoldne se bomo sprehodili in si ogledali medreso Sidi Boumedienna, palačo El MEchouar, v kateri je muzej tradicionalnih oblačil in kostumov, nadaljevali skozi medino oziroma središče mesta do Velike mošeje in mošeje Sidi Bellamsen, v kateri je danes muzej. Nekaj prostega časa bo v središču mesta, nato pa bomo pot nadaljevali do sredozemskega mesta Oran na SZ delu Alžirije, drugega največjega v deželi. Po prihodu v Oran bo kosilo v lokalni restavraciji. Popoldne bomo nadaljevali z ogledom mesta, ki se je nekoč imenovalo Wahran, kar v berberskem jeziku pomeni dva leva. In legenda pravi, da so tod nekoč živeli levi na planini, ki se dviguje nad mestom. Današnje mesto je nastalo leta 903; ustanovili so ga andaluzijski arabski trgovci. Španci so mesto zasedli leta 1509, Ottomani leta 1708, nato je bilo mesto spet špansko in ponovno turško, vse do zasedbe Francozov leta 1831. Le-ti so podobo mesta popolnoma spremenili, modernizirali. Povabili so Žide, Špance, Italijane in ostale Evropejce, da se doselijo v ta del dežele in tik pred vojno za osamosvojitev je imelo mesto Oran največji odstotek Evropejcev od vseh mest v severni Afriki. Po prihodu v mesto se bomo povzpeli na »Levjo goro«, na kateri stoji trdnjava iz španskih časov ter cerkev Santa Cruz. Nato se bomo spustili do središča mesta in ogled nadaljevali peš do katedrale in izjemno lepe železniške postaje. Nastanitev v hotelu in nočitev (Z,K).

14. DAN: ORAN – CHERCHELL – TIPASA – ALŽIR

Dopoldne se bomo po severni avtocesti podali proti glavnemu mestu. Ustavili se bomo v mestu Cherchell, majhnem mestu na obali Sredozemlja. Nekoč, v antičnih časih, je bilo mesto enako pomembno kot Constantine, in je bilo zaradi izjemne strateške lege naseljeno od pradavnine. V rimskih časih je bilo poznano pod imenom Caesarea. Ogledali si bomo muzej, kjer hranijo ene najlepših mozaikov v celotnem Sredozemlju. Nato se bomo peljali mimo starega rimskega akvadukta do arheološkega parka Tipasa, ki je pod zaščito UNESCA od leta 1982. Arheološki park se nahaja med morjem in planino, v oljčnem gaju in v borovem gozdičku in je veljalo nekoč za enega najlepših staro rimskih mest na obali Sredozemlja. Po ogledu bomo pot nadaljevali proti glavnemu mestu med vinogradi in zelenimi polji. Ustavili se bomo pri »mavretanski« grobnici, ki bolj spominja na mavzolej, zgrajen v nekem mešanem rimsko-egiptovskem stilu. Zgodovinarji menijo, da gre za kraljevo grobnico, v kateri naj bi počivali posmrtni ostanki kralja Jube II. in njegove žene Kleopatre Selene, hčere legendarne egiptovske Kleopatre. Po prihodu v glavno mesto nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,V).

15. DAN: ALŽIR – DUNAJ – MARIBOR – LJUBLJANA

Zjutraj prevoz na letališče in kratek let čez Sredozemlje do Dunaja. Po prihodu na Dunaj samo še prevoz do Maribora in Ljubljane.

ODHOD: 20.4.2019

ROK ZA PRIJAVO: do 31.1.2019 oziroma do zapolnitve prostih mest.

CENA: 2.490 EUR

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 25

CENA VKLJUČUJE: prevoz iz Ljubljane, Maribora do letališča na Dunaju in nazaj, povratno letalsko karto na relaciji Dunaj-Alžir-Dunaj, vse letališke, varnostne in RSF takse, ki na dan 15.11.2018 znašajo 106 EUR, vse prevoze v Alžiriji, nastanitev v hotelih 3***, 4**** in 5***** v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 390 EUR) na osnovi polpenzionov, vse izlete, vse vstopnine za oglede po programu, lokalne vodnike v angleškem oz. francoskem jeziku in slovenskega spremljevalca, nezgodno zavarovanje potnikov, organizacijo potovanja ter DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: napitnin za lokalne vodnike in voznike ter stroškov za pridobitev alžirske vize, ki znaša približno 75 EUR.

Cena pri najmanj 20 plačanih potnikih je 2.590 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih 2.690 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 2.790 EUR.

V mestu Ghardaia ima hotel 3*** in je najboljši v mestu, tradicionalni hotel s šarmom, ki se nahaja sredi oaze palm. Ostali hoteli so vsi dobri in zelo dobri (uradna kategorizacija je 4**** in 5*****).

Close Menu