Prešernova ulica 2 , 3000 Celje, Delovni čas: ponedeljek-petek: 9-18h, sobota 9-12h, nedelje in prazniki: zaprto

POMLAD V KAZAHSTANU

BOGATA STEPSKA AZIJA

Tokrat vam predstavljamo Kazahstan, deželo prostranih step in ogromnih brezkončnih horizontov. To je največja dežela brez izhoda na morje in sicer deveta največja dežela na svetu s površino 2.724.900 km². Večina teritorija pripada osrednji Aziji, le njen skrajni zahodni del je že v Evropi. Velja za najbogatejšo deželo v osrednji Aziji, zahvaljujoč nafti, zemeljskem plinu in rudnim bogastvom. Pokrajine Kazahstana so velike ravnice, imenovane stepe in tajge, skalni kanjoni, hribi in planine ter puščava. Dežela je redko poseljena in od nekdaj so tod živela nomadska ljudstva, ki so prišla pod vpliv Turkov, Mongolov in nazadnje, od 18. stoletja dalje, Rusov. Kazahstan je bila zadnja sovjetska republika, ki je razglasila neodvisnost od Sovjetske zveze. Predsednik Nursultan Nazarbayev deželo uspešno vodi od njene neodvisnosti leta 1991. V deželi živi 131 etničnih skupin, od katerih Kazaki predstavljajo večinsko prebivalstvo s 63 %. Ostale pomembnejše skupine pa so Uzbeki, Ukrajinci, Tatari, Ujguri in ostali. Na našem devetdnevnem prvomajskem potepanju bomo odkrili bivše glavno mesto, ki predstavlja spomenik komunističnih časov, veliko nacionalnih parkov in najlepšo naravo v deželi. Potepanje pa bomo zaključili v futuristični in ultra moderni prestolnici dežele, Astani. Izjemno zanimivo prvomajsko potovanje!

PROGRAM POTOVANJA

1. DAN: LJUBLJANA – ALMATY

Zbirališče potnikov na letališču Brnik dve uri pred večernim poletom proti Istanbulu in dalje proti Almatyju. Nočni let. Obroki na letalu.

2. DAN: ALMATY

Jutranji prihod v nekdanje kazahstansko glavno mesto, ki je bilo nekoč znano pod imenom Alma Ata. Danes je to največje mesto v deželi s skoraj dvema milijonoma prebivalcev in je bilo glavno mesto dežele od 1929 do 1997. Po opravljenih obmejnih formalnostih se bomo odpeljali do hotela in oddali prtljago. Sledil bo ogled mesta, ki ga bomo pričeli v parku Panfilov, kjer se nahaja spomenik žrtvam  iz druge svetovne vojne. V bližini se nahaja prelepa lesena katedrala, sestavljena in zgrajena brez enega samega žeblja. Ustavili se bomo na najlepšem trgu v mestu: trgu Republike. Na njem se nahajata dva muzeja: muzej glasbenih instrumentov in Narodni muzej, ki si ju bomo ogledali. Popoldne bomo za popestritev programa imeli krajši kulinarični tečaj, kjer se bomo poskušali naučiti kako pripraviti kazahstansko tradicionalno in nacionalno jed: beshparmak. Večerja in nočitev v hotelu (K,V).

3. DAN: ALMATY – NACIONALNI PARK ALTYN EMEL

Po zajtrku se bomo podali na pot proti SV dežele in okrog poldneva prispeli do nacionalnega parka Altyn Emel, ki je bil ustanovljen leta 1996 z namenom, da v tem edinstvenem okolju ohranijo številne ogrožene rastlinske in živalske vrste. Popoldne bomo obiskali peščene sipine visoke 120 m in dolge 3 km. Sipine sestavlja izjemno droben pesek, ki v vetru ustvarja glasbo, ki spominja na orgelsko glasbo. Komur se bo uspelo povzpeti na sam vrh peščene sipine, bo lahko užival v prelepem razgledu na okoliško pokrajino. Večerja in nočitev v »guesthousu« znotraj nacionalnega parka (Z,K,V).

4. DAN: NACIONALNI PARK ALTYN EMEL

Današnji dan bo namenjen odkrivanju naravnih lepot nacionalnega parka, ki je hkrati tudi največji rezervat v deželi in pod zaščito UNESCA. Površina parka je 4600km² in se nahaja v dolini reke Ili. Znotraj parka je nekaj arheoloških in zgodovinskih parkov, kot na primer gomile SACO. Gre za grobišča iz železne dobe, ki so jih zgradili stepski prebivalci v VII. in VI. st. pr.n.št. Znamenitost parka so planine Aktay in Katutay, ki spominjajo na mesečevo pokrajino. Nekoč morsko dno, danes pa hribi najzanimivejših oblik in barv. Izjemna je tudi flora, ki vključuje kar 1800 različnih vrst, od tega 69 zelo redkih. Izjemno bogat je tudi živalski svet in le tega bomo z malo sreče lahko opazovali. Proti večeru vrnitev v guesthouse, večerja in nočitev (Z,K,V).

5. DAN: KANION CHARYN IN JEZERO KOLSAY

Pred nami je še en dan v izjemno lepi naravi. Po zajtrku se bomo odpeljali do kanjona Charyn in jezer Kolsai. Kanjon Charyn, dolg 154 km, se nahaja dobrih 200 km vzhodno od mesta Almaty in je del nacionalnega parka Charyn. Nahaja se na ujgurskem teritoriju, blizu meje s Kitajsko. Beseda Sharyn v ujgurskem jeziku pomeni pepelnato drevo; le teh je v kanjonu veliko. Uživali bomo v nenavadnih skalnih formacijah, ki so nastale pred približno dvanajstimi milijoni let. Poleg tega je nacionalni park znan po številnih rastlinskih vrstah. Tod jih raste preko 1500 vrst. Popoldne se bomo podali proti jezerom Kolsay, ki veljajo za pravi biser severnega dela pogorja Tien Shan. Nahajajo se na različnih nadmorskih višinah: 1800, 2250 in 2700 m. Večerja in nočitev v guesthousu (Z,K,V).

6. DAN: GORNJE JEZERO KOLSAY

Današnji dan bomo namenili nacionalnemu parku jezer Kolsay, ki se nahaja na severnem delu pogorja Tian Shan, ki predstavlja naravno mejo med Kazahstanom in Kirgizijo. Od prvega jezera, ki se nahaja na nadmorski višini 1818 m se bomo podali na treking do drugega jezera, ki leži na nadmorski višini 2552 m. Voda v jezeru je prekrasne turkizne barve in v njej se odsevajo bližnji vrhovi. Ob sončnem zahodu pa voda v jezeru zavre od postrvi. Tretje jezero je 4 km dlje in 600 m višje, na nadmorski višini 2.850, v neposredni bližini gorskega prelaza Sary Bulak (3.278 m), od koder se ob lepem vremenu vidi vse do jezera Issyk-Kul v sosednji Kirgiziji. Večerja in nočitev guesthousu znotraj NP (Z,K,V).

7. DAN: JEZERO KAINDI – ALMATY – ASTANA

Po zajtrku bomo pot nadaljevali z ogledi visokogorskih jezer. Jezero Kaindi je nastalo pred 100 leti, ko se je odlomila velika skala in zaprla pot reki ter tako ustvarila naravni jez. Jezero je dolgo 400 m in njegova največja globina je 30 m. S skalnatega roba nad jezerom je lep razgled na kanjona Kaindi in Saty ter dolino reke Chilik. Na poti v Almaty bo kosilo in popoldanski let v glavno mesto Astano. Astana je postala glavno mesto Kazahstana leta 1997. Nahaja se na bregovih reke Ishim in je leta 2017 doseglo milijon prebivalcev in kot tako postalo drugo največje mesto v deželi z 18 milijoni prebivalcev. Glede na to, da je bilo mesto plansko grajeno, danes velja za enega najbolj modernih mest v osrednji Aziji s futurističnimi zgradbami, ki so jih načrtovali najboljši svetovni arhitekti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev (Z,K,V).

8. DAN: ASTANA

Po zajtrku se bomo podali na celodnevni ogled glavnega mesta. Pričeli bomo z ogledom stolpa Baiterek, ki simbolizira drevo življenja, nad katerim je globus, ki simbolizira jajce ptice sreče, Semurga. Nato se bomo odpeljali do predsedniške palače in do narodnega muzeja, ki ga bomo obiskali. Sledil bo ogled mošeje NUR Astana in nato še ogled muzeja prvega predsednika. Ogled Astane bomo končali z obiskom etnografskega spominskega kompleksa Atameken, kar v prevodu pomeni dežela naših prednikov. Večerjo si bomo tokrat  pripravili sami. V kulinaričnem studiu se bomo pod taktirko kuharskega mojstra naučili pripraviti pilav in samso. Nočitev v hotelu (Z,V).

9. DAN: ASTANA – ZAGREB

Jutranji let iz Astane v Istanbul in takoj naprej do Zagreba. Samo še prevoz do Ljubljane/Maribora.

ODHOD: 27.4.2019

ROK ZA PRIJAVO: najmanj tri mesece pred pričetkom potovanja oz. do zapolnitve prostih mest

CENA:  2.390 EUR

CENA VKLJUČUJE: letalsko karto na relaciji Ljubljana-Istanbul-Almaty in Astana-Istanbul-Zagreb, notranji let na relaciji Almaty-Astana, vse letališke, varnostne in TSC takse (ki na dan 30.10.2018 znašajo 253 EUR), vse prevoze z avtobusi oziroma terenskimi vozili, oglede in vstopnine po programu, bivanje* v hotelih s 4**** v Almatyju in Astani ter v »guesthousih« v nacionalnih parkih v dvoposteljnih sobah (doplačilo za enoposteljno sobo znaša 265 EUR), obroke po programu**, liter pitne vode vsak dan, lokalno vodenje v angleškem jeziku in slovenskega spremljevalca ves čas potovanja, dva kratka tečaja kuhanja in priprave tradicionalne kazahstanske hrane, organizacijo potovanja, nezgodno zavarovanje potnikov in DDV.

CENA NE VKLJUČUJE: morebitnih napitnin za vodnike in voznike.

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 25

CENA pri najmanj 20 plačanih potnikih je 2.490 EUR, pri najmanj 15 plačanih potnikih je 2.590 EUR in pri najmanj 10 plačanih potnikih je 2.690 EUR.

  • Znotraj nacionalnih parkov bo nastanitev v prenočiščih, imenovanih »guesthouse«. Spominjajo na naše planinske domove. Sobe so dvoposteljne: nekatere imajo privatni tuš in wc, druge skupni in so najboljši nastanitveni objekti na območju nacionalnih parkov.

** Kosila znotraj nacionalnih parkov so v glavnem piknik kosila (lunch box).

Close Menu