Prešernova ulica 2 , 3000 Celje, Delovni čas: ponedeljek-petek: 9-18h, sobota 9-12h, nedelje in prazniki: zaprto
MALTA
MALTA
MALTA
MALTA
MALTA
previous arrow
next arrow
Slider

TOP PONUDBA

od 459 €

ODHOD: 22.februar – 25.februar 2020
4 dni/3 noči
Three Cities, Fort St. Angelo, Valletta, ogled karnevala, Gozo, Odisejev otok,  palača Verdala, Hađ Dingli, – Hagar Qim

od 379 €

ODHOD: 22.februar – 25.februar 2020
4 dni/3 noči
Karneval na Malti poteka od petka do nedelje.Vrhunec dogajanja je v Valletti  v nedeljo popoldan.
SPAR POPUST

od 529 €

ODHOD: 29.april – 03.maj 2020
5 dni/4 noči
Valetta, Mosta, Mdina, Rabat, vrtovi San Anton, Gozo, Odisejev otok, palača Verdala, Hađ Dingli, modra jama, Marsaxlokk

od 589 €

ODHODI VSAK TOREK:
23. junij – 22.september 2020
 
7 noči
Hotel Qawra Palace se nahaja ob atraktivni promenadi ob morju in nudi čudovit pogled na zaliv Salina. 

Za več ponudb kliknite na:

HOTELI NA MALTI

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se ujeli ob misli, da bi morda to leto težko pričakovani dopust preživeli nekoliko drugače? Da bi dneve, ko imate končno priložnost čas nameniti svojim prijateljem, partnerju ali družini preživeli nekje drugje kot običajno? Ali mislite, da je že prišel čas za nekaj novega, drugačnega, morda celo avanturističnega? Ste željni razširiti svoja obzorja, in se skupaj z nami odpraviti na nepozabno pustolovščino?

Dragi popotniki, če ste na zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno, naj vas razveselimo z dejstvom, da smo za vas pripravili nekaj prav posebnega!


M
ajhno otočje, obsijano z zlatim soncem, obdano s čudovitimi peščenimi plažami in kristalnim morjem, sredozemsko klimo in fantastično morsko hrano v južni Evropi, znano tudi kot biser Sredozemlja.

Angleščina k
ot svetovni jezik je poleg malteščine (oboje uradna jezika) med tamkajšnjimi prebivalci v vsakodnevni rabi, kar pomeni, da komunikacija z domačini ne predstavlja nikakršnih težav. Angleška kolonija je namreč na tem ozemlju pustila velik neizbrisljiv pečat. Poleg ”fish and chips” lokalov in ”londonskih” govorilnic je angleška oblast tam uveljavila tudi vožnjo po levi strani ceste, a to nikakršen razlog za preplah, saj imajo samo »rent-a-carji« v registrski številki črki K ali Q, tako, da ste na daleč opazni, pa tudi javni prevoz je odlično organiziran po otoku in po morju.

Letni časi na tem privlačnem otoku niso pretirano merodajni, saj je za obisk zanimiv tako v poletnih, kot tudi v spomladanskih in jesenskih in zimskih dneh. V zimskih mesecih je priporočljivo s seboj vzeti topla oblačila in bundo, ki ščiti pred hladno burjo, ta je v zimskem času edina manj prijetna stvar.

 

Turistične znamenitosti so nekaj kar boste našli na vsakem koraku. Številne katedrale (*priporočen ogled kokatedrale Sv. Janeza), srednjeveške utrdbe, baročne zgradbe, trgovine, muzeje, cerkve in še mnogo drugega (*med drugim tudi Victoria Gate- mestno jedro znotraj obzidja) se nahajajo v glavnem mestu, ki se imenuje Valletta.  Mesto, posvečeno ponižnosti, obdano z mogočnim obzidjem in Sredozemskim morjem. Poleg prestolnice pa otok slovi tudi po enem izmed lepših mest imenovano Mdina, znanem po barvnem steklu, ki ga izdelujejo še danes in je eno najbolj prepoznavnih malteških znamk. Obarvana v jutranjem soncu pa brez besed puščata tudi dih jemajoča prostostoječa templja Hagar Qim in Mnajdra. Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na manjša otoka Comino in Gozo. Slednji je z Malto povezan s frekventnim trajektom. Comino pa bo vašo radovednost nedvomno še povečal, če vam povemo, da sta na njem bila posneta film Modra laguna (v istoimenskem zalivu) in Grof Monte Cristo. Na teh dveh otokih boste nedvomno doživeli občutek raja sredi morja in se počutili kot zvezde iz večnih hollywoodskih uspešnic posnetih prav tukaj.

Ampak to še ni vse! Če ste po naravi in srcu ”žurerji” vedno željni zabave in druženja, ste na pravem mestu! Maltežani radi in pogosto praznujejo, tudi verske praznike, ki jih ovekovečijo na ulicah s procesijami in tekmovanji, zato se je na otok vredno podati v času praznikov, ko nočno nebo razsvetlijo čarobni ognjemeti. Malteške razposajenosti pa boste deležni tudi, če se konec tedna odpravite v kakšno izmed vasic, ki  v dvodnevnem slavju časti svojega zaščitnika.

Vse to in še veliko več vam ponuja otok Malta. Otok na katerem bo vsakdo našel nekaj zase. Otok na katerem so nepozabna doživetja ne glede na vašo starost in zanimanja več kot ZAGOTOVLJENA!

Ste torej že dobili idejo za letošnji dopust ?

Malta je največji od treh otokov, ki sestavljajo malteški arhipelag. Včasih ga za statistične namene imenujejo kar Valletta, da bi razlikovali glavni otok od celotne države. Leži sredi Sredozemskega morja neposredno južno od Italije in severno od Libije. Otok je dolg 27 km, širok 14,5 km, skupna površina je 246 km². Glavni kraj je Valletta, največji kraj pa Birkirkara. Na otoku so številni manjši kraji, ki skupaj sestavljajo eno večje urbano območje s 409.259 prebivalci. Za pokrajino so značilni nizki hribi s terasastimi polji.
 

GEOGRAFIJA

Malta je največji otok v arhipelagu v osrednjem Sredozemlju, približno 80 km južno od italijanskega otoka Sicilije prek Malteškega kanala. Malta je vzhodno od svojih sestrskih otokov Gozo in Comino. Leži na plitki polici, šelfu, ki je nastala na visokem kopenskem mostu med Sicilijo in severno Afriko, ki je postala osamljena, ko se je morska gladina po zadnji ledeni dobi povišala.  Malta zato leži na območju med evrazijsko in afriško tektonsko ploščo.

Številni zalivi vzdolž razčlenjene obale otokov zagotavljajo dobre možnosti za pristanišča. Pokrajina je sestavljena iz nizkih gričev s terasastimi polji. Najvišja točka na Malti je Ta ‘Dmejrek (253 m) blizu Dinglija. Čeprav je ob velikih padavinah nekaj manjših rek, na Malti ni trajnih rek ali jezer. Nekateri vodotoki imajo svežo vodo vse leto, npr. Ras ir-Raħeb pri Baħriji in l-Imtaħleb.

Fitogeografsko Malta spada v provinco Liguro-Tyrrhenian sredozemske regije v borealnem kraljestvu. Po podatkih WWF ozemlje Malte spada v ekoregijo sredozemski gozdovi in makija.

Nekateri manjši otoki so:

  • otok Dellimara (Marsaxlokk)
  • Filfla (Żurrieq / Siġġiewi)
  • skala Għallis (Naxxar)
  • otoki svetega Pavla (Mellieħa)
  • Manoelov otok (Gżira), s celino ga povezuje most Mistra Rocks (San Pawl il-Baħar)
  • otok Qawra Point / Ta ‘Fraben (San Pawl il-Baħar)
  • skala Sala (Żabbar)
  • skala Xrobb l-Għaġin (Marsaxlokk)

 

GOSPODARSTVO

Glavni otok Malta pomembno prispeva k celotnemu gospodarstvu države, ki je po mnenju Mednarodnega denarnega sklada (MDS) sama razvrščena kot napredno gospodarstvo. Do leta 1800 je bila Malta odvisna od bombaža, tobaka in njegovih ladjedelnic za izvoz. Malteško gospodarstvo se je okrepilo z odprtjem Sueškega prekopa leta 1869, saj se je zelo povečal civilni ladijski promet, ki je uporabljal pristanišča na otoku. Do konca 19. stoletja je gospodarstvo začelo nazadovati in do začetka devetdesetih let 20. stoletja ostalo v resnih kriznih razmerah. Novejše trgovske ladje so namreč zahtevale manj pogosto ustavljanje zaradi goriva. Po drugi svetovni vojni se je gospodarstvo ponovno okrepilo.

ZGODOVINSKA VALLETTA IN MALTA

ZGODOVINA

Ljudje so naselili Malto leta 5200 pr. n. št., ko so v zgodnjem neolitiku s Sicilije prišli lovci ali kmetje. Zgodnje neolitske naselbine so odkrili na odprtih območjih in tudi v jamah, kot je Għar Dalam. [1] Okoli 3500 pr. n. št. jih je zamenjala kultura megalitskih graditeljev templjev. Zgradili so nekaj najstarejših prostostoječih struktur na svetu v obliki megalitskih templjev, kot sta Ħaġar Qim in Mnajdra. Po letu 2500 pr. n. št. se je prebivalstvo zmanjšalo, vendar je otok kmalu postal domovina bronastodobnih priseljencev, ki so se naselili na območjih, kot je Borġ in-Nadur. Na Malti so zgradili prve utrdbe.

Malti so kasneje vladali Feničani, Kartažani, Rimljani, Bizantinci in Arabci, preden jo je leta 1091 zasedla Sicilija. Otok je nato postal del Kraljevine Sicilije, dokler ga niso zavzeli pripadniki reda svetega Janeza skupaj z Gozom in Tripolijem leta 1530. Leta 1565 so se red in Maltežani uprli velikemu osmanskemu vdoru, ki je bil znan kot veliko obleganje Malte. Red je vladal Malti več kot 250 let in zgradil več velikih arhitekturnih del, tudi glavno mesto Valletta. Leta 1798 so Francozi pod Napoleonom zasedli Malto in vladali od 1798 do 1800. Napoleon je od 12. do 18. junija prebival v palači Parisio v Valleti. Francozi so ostali, dokler se niso Maltežani uprli. Leta 1800 so Britanci prevzeli nadzor nad Malto in otok je bil na začetku britanski protektorat, čez nekaj let pa kolonija. Britanci so vladali približno 150 let, Malta pa je postala neodvisna leta 1964. Deset let kasneje je država Malta postala Republika Malta. Leta 2004 se je pridružila Evropski uniji in štiri leta pozneje sprejela evro.

 

Vir: Wikipedia

Popajeva vas (Popeye village) Malta

POPAJEVA VAS (Popeye village)

Le kdo ne pozna ljubitelja špinače, mornarja Popaja in njegove Olive. Ste vedeli, da so prav na Malti snemali Popajev film oziroma mjuzikel? Filmske kulise so tako na Malti obdržali in sedaj se v njih nahaja tematski park Popaja, ki služi kot muzej na prostem. Obisk Popajeve vasi ni le ogled ampak prizorišče na katerem lahko preživite cel dan! V poletnem času (junija, septembra ali oktobra) se lahko zabavate na vodnih igralih, skačete na trampolinu, kopate v bazenu ali obiščete komično gledališče. Mogoč je tudi kratek izlet z ladjico, ogled filma, demonstracijo izdelave srebra in še veliko več. Pridite in si privoščite pravo filmsko razvajanje, morda pa kje srečate Popaja…

Nacionalni akvarij (Malta National Aquarium)

NACIONALNI AKVRIJ (Malta National Aquarium)

Projekt se razprostira na približno 20.000 kvadratnih metrih in obsega javni akvarij, urejeno sprehajališče, večnamensko parkirišče, opremo za lokalne šole za potapljanje, gostinske objekte, trgovsko blagovno znamko in turistični informacijski kiosk. Javni akvarij ima 41 rezervoarjev, v katerih se poleg jegulj, različnih vrst morskih psov, mediteranskih rib in tistih, ki živijo v okolici malteških otokov nahajajo tudi kopenske živali, kot so plazilci, insekti in dvoživke.

Splash and Fun Water Park Malta

VODNI PARK (Splash and Fun Water Park)

Vodni park obiskovalcem željnim zabave in adrenalina ponuja ogromno različnih odprtih in zaprtih toboganov, kamikaz, spustov in še mnogo drugega. Če pa sodite med tiste, ki namesto zabave, raje izberejo sprostitev, se boste zagotovo z veseljem prepustili toku Lene reke (lazy river). Obilico zabave in dobre volje pa vam nudijo tudi animatorji, ki poskrbijo za pestro in razigrano vzdušje, tako v poletnih kot tudi v zimskih mesecih.