Prešernova ulica 2 , 3000 Celje, Delovni čas: ponedeljek-petek: 9-18h, sobota 9-12h, nedelje in prazniki: zaprto

KLASIČNA SKANDINAVIJA

ODHOD: 29.6.2019

Skandinavija je odličen potovalni poligon za vse navdušence dih jemajoče narave. Močvirnate ravnice in razgiban obalni svet z zalivi in otoki ponujajo številne aktivnosti ter doživetja ter edinstven živalski in rastlinski svet.

Prepotujemo velike razdalje od Danske čez Norveško na skrajni sever in čez Finsko nazaj, pri tem pa občudujemo pokrajino, ki se menjava – od obmorske do celinske, od gozdnate do močvirnate, od hribovite do ravninske … S postanki, krajšimi sprehodi in razgledi poskušamo začutiti vsak teren posebej.

Norveška je polna vrhuncev. Oslo je moderna in zelena prestolnica. Vožnja ob obali številnih fjordov, jezer, otokov in morja ter skozi tradicionalne ribiške vasice nas zapelje globoko znotraj Arktičnega kroga. Nordkapp je rt na robu pečine na skrajnem severu Evrope, kjer poleti Sonce ne zaide celo noč.

Finsko življenje se vrti nekje med morjem, jezerom in savno. V tem svetu živijo tako moderni Helsinčani kot tradicionalni Laponci, ki si svojo deželo delijo z losi, severni jeleni in haskiji. Njihov rojak je Božiček

1. dan LJUBLJANA – KOPENHAGEN – trajekt v OSLO. Jutranji zbor potnikov na ljubljanskem letališču in direktni polet v Kopenhagen. Po pristanku vožnja v središče danske prestolnice. Med vožnjo po mestu se ob nas zvrstijo mestne znamenitosti – grad Rosenborg, kip Morske deklice, znano pristanišče Nyhavn, Tivoli … Nadaljujemo peš v središče mesta, kjer bo čas za kosilo in sprehod po najdaljši nakupovalni ulici v Evropi. Popoldan se v pristanišču vkrcamo na ladjo, kjer na poti od danske do norveške prestolnice prenočimo v štiriposteljnih kabinah. Večerja in nočitev na ladji. (letalo, PT, V)

2. dan OSLO – LILLEHAMMER – KVITFJELL (250 km). Zajtrk na ladji. Plujemo ob slikoviti obali Oslofjorda in se že pred izkrcanjem nadihamo svežega morskega zraka. Čaka nas že druga skandinavski prestolnici na poti. »God Morgen, Oslo!« Vožnja v središče mesta, ogled in nekaj prostega časa. Tu je opera pa kraljeva palača in zanimiv park Vigeland. Z ladjico se lahko zapeljemo na bližnji polotok Bygdoy s številnimi muzeji (vikinška ladja, Fram …). Popoldan štartamo na sever v olimpijski Lillehammer ter Kvitfjell. Dan tukaj je dolg, saj sonce zaide šele okrog 23. ure. Nastanitev v hotelu, pozna večerja in nočitev. (H, ZV)

3. dan KVITFJELL – TRONDHEIM (350 km). Zajtrk. Vožnja vzdolž reke po dolini Gubrandsdalen vse do Dombasa. To je mestece na križišču treh poti. Sprehod do cerkvice in kavica, potem pa jo uberemo še bolj severno. Vožnja mimo številnih narodnih parkov. Lepo je. Popoldan dosežemo Trondheim na zahodni norveški obali ob istoimenskem fjordu. Mesto je pomembno središče in pristanišče tega dela države in se ponaša z bogato zgodovino in arhitekturo. Nad mestom kraljuje trdnjava, še bolj impozantna pa je največja gotska katedrala v Skandinaviji. In ja, tukaj še vedno kronajo norveške kralje … Sprehod po mestu in večerja v lastni režiji. Možnosti je veliko, mesto pa tudi ob poznih urah še zelo živahno. Vožnja v hotel v okolici Trondheima in nočitev. (H, Z)

4. dan TRONDHEIM – STEINKJER – MO I RANA (500 km). Zajtrk. Danes nas čaka daljša vožnja v bližino arktičnega kroga. Pot nikakor ni dolgočasna, saj se nikakor ne naveličamo narave, ki jo spremljamo. Tu je Steinkjer z razvito kmetijsko pokrajino, tudi žitom. Okrog nas gozdovi s številnimi endemičnimi pticami. Peljemo vzdolž podolgovatega jezera Snasa vse do vasice Mosjoen s slikovitimi lesenimi barvitimi hiškami na pomolih. Večerni prihod v mestece Mo I Rana, kjer prenočimo. (H, ZV)

5. dan MO – SALTFJELL – ROGNAN (200 km). Zajtrk. Po včerajšnji daljši vožnji je danes čas tudi za daljši sprehod v naravo. V bližnji reki Ranaelva že plavajo lososi, ledeniški narodni park Saltfjell pa ponuja številne poti. Morda naletimo na kakšen grm jagodičevja ali gobo. Ko smo nadihani in spet polni energije nadaljujemo v Rognan in nastanimo v hotelčku tik ob obali fjorda. (H, ZV)

6. dan ROGNAN – HARSTAD (300 km). Zajtrk v hotelu. Sproščena vožnja ob obalah fjordov, jezer in morja. Vkrcanje na trajekt in plovba na otok Hinnoya, četrti največji norveški otok. Njegovo zahodno območje je že del Lofotskega in Vesteralskega otočja, enega najbolj pomembnih norveških ribolovnih območij. Slovijo po sušenju rib brez soli in drugih konzervansov. Razgibana panoramska pot nas vodi v Harstad. Prosto za večerjo. (H, Z, trajekt)

7. dan HARSTAD – TROMSO (350 km). Zajtrk. Nahajamo se na krasnem terenu, v osrčju Norveške, prepredenem s številnimi fjordi in fjeli – čisti užitek. Tukaj in zdaj. Premikamo se od doline do doline, sprehodimo in razgledamo. Morda odkrijemo kakšen slap ali kaskado na hudournikih, ki derejo iz notranjosti proti fjordom. Večerni prihod v Tromso, osmo največje norveško mesto. (H, Z)

8. dan TROMSO. Zajtrk. Prost dan za uživanje v urbanem okolju. Tromso je mesto, ki se zaradi svoje severne lege ponaša z mnogimi rekordi. Tukaj so najbolj severni: univerza, botanični vrt, pivovarna, planetarij in še kaj. Dopoldan se skupaj vzpnemo na razgledno točko, do Arktične katedrale. Preostanek dneva je prost za dodatne oglede. Ker je pristanišče v Tromsoju izhodišče za raziskovanje Arktike, se predlaga obisk muzeja polarnih ekspedicij. Tukaj sta tudi akvarij Polaria in Univerzitetni muzej. (H, Z)

9. dan TROMSO – ALTA (450 km). Zajtrk. Pred nami je dan ovinkov, a tudi krasnih razgledov in vmesnih postankov. Cilj je mestece Alta. Nastanitev v hotelu, večerja in sprehod po mestu. (H, ZV)

10. dan ALTA – OLDERFJORD – izlet na NORDKAPP (375 km). Zajtrk v Alti. Priporočamo dopoldanski ogled muzeja. Tukajšnje skalne poslikave so najbogatejše v Severni Evropi in zaščitene pod Unescom. Pot nas vodi mimo poslikav, kavarna muzeja pa nas nagradi z izjemnim pogledom na fjord pod nami. Vožnja na sever, v Olderfjord, kjer se nastanimo in okrepčamo. Danes smo že tako severno, da sonce nad gladino morja ostane skoraj celo noč (le kakšno uro ali dve ga ni). Zakaj bi po večerji spali, če lahko gremo na izlet, katerega delovni naslov je »Polnoč na Nordkappu«. Več pa na kraju samem  (H, ZV)

11. dan OLDERFJORD – KARASJOK – JEZERO INARI (275 km). Zadnji zajtrk na Norveškem. Slovo od Norveških fjordov. Naše kompase naravnamo na jug. Pri Karasjoku prečkamo norveško-finsko mejo in spet so aktualni evri. Še zjutraj smo gledali tipično norveško pokrajino, sedaj pa že prava močvirnata ravnica, prepredena s tipičnimi finskimi jezeri, med katerimi je morda najbolj znano prav Inari. Nastanitev v hotelčku v enem od mestec na območju jezera. Večerja in nočitev. (H, ZV)

12. dan INARI – SODANKYLA – ROVANIEMI (350 km). Zajtrk. Smo sredi Laponske (ne Japonske). Prost dopoldan ob čudovitem jezeru Inari. Možnost številnih sprehodov. Predlagamo obisk muzeja na prostem SIIDA, posvečen laponskemu ljudstvu Sami ali vožnjo z ladjico po jezeru. Popoldan vožnja mimo čudovite stare lesene cerkve v vasici Sodankylä ter nadaljevanje v laponsko glavno mesto Rovaniemi, kjer je tudi sedež Božička. V tem poletnem času je najbrž doma in počiva, saj ima več dela pozimi. Morda pa tudi sam kje potuje, kot mi. (H, ZV)

13. dan ROVANIEMI – OULU (250 km). Zajtrk. Dopoldan je namenjen številnim možnostim, ki jih mesto ponuja. Tu so muzej in center znanosti Arktikum, živalski vrt z losom in polarnim medvedom, obisk farme severnih jelenov in haskijev, savna … Popoldan izkoristimo za premik naprej. Večerja in nočitev v hotelu v Ouluju. (H, ZV)

14. dan OULU – LAHTI (500 km). Zajtrk. Udobno se namestimo in zapeljemo po širnih ravnicah, med številnimi jezeri na levi in desni. Daljša, a prijetna vožnja. Ste vedeli, da je na Finskem okrog 188.000 jezer? Izraz »dežela tisočerih jezer« torej sploh ni zavajujoč … Dodobra se naužijemo prave finske pokrajine. Popoldanski prihod v smučarsko-skakalno središče Lahti. Ogled skakalnic in prost večer v mestu. (H, ZV)

15. dan LAHTI – HELSINKI – LJUBLJANA (100 km). Zajtrk in vožnja v Helsinke. Ogled finske prestolnice opravimo peš – od znamenite in povsem bele luteranske katedrale do parka Esplanadi. Raziščemo polotok Katajanokka. Prost popoldan za uživanje v mestu ob Finskem zalivu. Zadnji nakup na tržnici in čas za kosilo. Popoldanski odhod na letališče in večerni let v Ljubljano. Uh, kaj vse se nam je v preteklih dneh zgodilo – fjordi, kiti, Nordkapp, finska jezera … Resnična Skandinavska pravljica je zaključena, a živi z nami še naprej. (Z, letalo)

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. Pridržujemo si pravico do sprememb in prilagoditev potovanja zaradi voznih redov letal in trajektov ter drugih okoliščin, ki jih ni bilo mogoče pričakovati ob pripravi programa.

Cenik potovanja na osebo v dvoposteljni sobiRedna cenaAktualna cena
 2097 €1998 €
Obvezna doplačila  
Doplačilo za skupino v velikosti 30 – 39 oseb 90 €
Doplačilo za skupino v velikosti 25 – 29 oseb 120 €
Doplačila po želji  
Odstopnina (4,56 %) od vrednosti aranžmaja** 4.56 %
Doplačilo za enoposteljno sobo 498 %
Kabina Kopenhagen-Oslo (notranja dvoposteljna) na osebo 65 €
Kabina Kopenhagen-Oslo (notranja enoposteljna) na osebo 150 €
Zdr. zav. Coris, do 15 dni, posamično * 19 €
Popusti  
Članski popust od redne cene aranžmaja 3.5 %
Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču 5 %
Popust za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču 10 %
Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Cena (najmanj 40 udeležencev) vključuje: let na relacijah Ljubljana-Kopenhagen in Helsinki-Ljubljana, letališke in varnostne pristojbine (82 EUR), prevoz s turističnim avtobusom po programu, cestnine, parkirnine in tunelnine, trajektne prevoze po programu, 13 nočitev z zajtrkom v lokalnih penzionih in hotelih 3* v dvoposteljni sobi, 11 večerij, 1x nočitev na ladji v štiri-posteljnih kabinah, slovensko vodenje, stroške priprave in organizacije potovanja.

V ceno potovanja so vključeni zunanji ogledi. Vstopnine v ceno potovanja niso vštete in jih potnik po želji poravna na kraju samem. Okvirni zneski nekaterih vstopnin so naslednji: ROVANIEMI: muzej Arktikum 13 EUR, živalski vrt 15 EUR; INARI: muzej SIIDA: 10 EUR; ALTA: muzej sklanih poslikav: 11 EUR; NORDKAP: vstopnina 25 EUR.

OBVEZNI DOKUMENTI: Slovenski državljani lahko v vse skandinavske države (Norveška, Švedska, Finska, Danska) vstopamo z veljavno osebno izkaznico oz. potnim listom. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni.


KORISTNE INFORMACIJE

OBVEZNI DOKUMENTI: Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopamo z veljavno osebno izkaznico ali seveda z veljavnim potnim listom. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

VREME: Ob obali prevladuje zmerno podnebje, kar je predvsem posledica severnoatlantskega toka. Le-ta je odgovoren tudi za obilico dežja, ki poskrbi za zelena norveška poletja, ki so manj hladna, kot bi pričakovali. Zime so hude, a znosne. Notranjost Norveške je precej bolj hladna, prav tako poletja. Padavine so na Norveškem pogoste čez celo leto.

Zaradi geografske lege so močna sezonska odstopanja v dnevni svetlobi; pozimi je dan zelo kratek, medtem ko je poleti lahko dolg tudi 20 ur. Na severnem delu (pokrajina Finnmark), ki je znotraj arktičnega pasu, pa je poleti stalen dan ter pozimi stalen mrak, ki ga magično razsvetljuje polarni sij.

Več informacij na http://www.wunderground.com/.

HRANA IN PIJAČA: Tradicionalna norveška kuhinja temelji na surovih sestavinah, ki so takoj uporabne in večina norveških specialitet je nastala zaradi potrebe po podaljševanju obstojnosti živil brez uporabe hladilnika. Večina Norvežanov je tri obroke dnevno; dan začnejo s hladnim zajtrkom, nadaljujejo ga s hladnim kosilom, zaključijo pa ga v domačem družinskem okolju s toplo večerjo.

Riba – surova, soljena in dimljena – je nacionalno živilo; dimljeni losos je mednarodno poznan in ena glavnih izvoznih surovin, poleg polenovke. Tradicionalna jed iz sušene bele ribe pa je lutefisk, (bakalar).

Norvežani konzumirajo relativno malo mesa v primerjavi z drugimi deželami. Ovčje in jagnječje meso zaradi izredno kvalitetne paše spada med najboljše na svetu; nedvomno velja poskusiti fårikål, kuhano jagnjetina z zeljem in poprom.

Norvežani so eden največjih porabnikov mleka in mlečnih izdelkov in iz norveškega mleka nastajajo vrhunski proizvodi kot so kislo mleko, maslo, smetana, siri, … znan sir iz kravjega mleka je gammelost (»stari sir«), katerega posebnost je, da lahko ostane nespremenjen dolgo časa brez pomoči hladilnika.

Znane norveške sladice so gomme, najstarejši norveški desert iz mleka, jajc in sladkorja, rømmegrøt, kaša iz kisle smetane, moke in mleka, lefse, vrsta palačink iz krompirja ter izvrstne torte kot je bløtkake (torta z gozdnimi sadeži).

Norvežani obožujejo kavo, ki je obvezen jutranji napitek pa tudi dobro družabno »lepilo«. Dežela ima tudi dolgo tradicijo varjenja alkohola – od piva do žganih pijač; priljubljena žgana pijača je akevitt, destiliran iz krompirja, tipično aromo pa mu dajo začimbe in zelišča.

VARNOST: Varna dežela. Oslo ima problem z žeparji. Pozorni moramo biti na osebno lastnino. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi ali jih shranite v hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Ni posebnosti pri oblačilih. Ne glede na letni čas je vreme zelo spremenljivo, zato je najboljše, da ste oblečeni v plasteh. Tudi poleti je vreme lahko hladno, zato dodaten kos toplih oblačil nikdar bo odveč. Dežuje skozi celo leto, zato je dobro imeti s seboj tudi vodoodporno vetrovko in dežnik za morebitne plohe. Pri obutvi vam priporočamo udobne čevlje, v katerih lahko dobro hodite.

LOKALNA VALUTA: krona (=100 øre)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartic je na Norveškem zelo razširjena; z običajnimi karticami (npr. MasterCard in Visa) je moč plačevati v številnih hotelih, restavracijah, trgovinah ter na skoraj vseh bencinskih črpalkah. V številnih trgovinah in storitvenih obratih lahko plačujete tudi s plačilno kartico Maestro in kodo za bankomat. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (glede na kartico). V vsakem primeru vam priporočamo nekaj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Norveške v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije na Norveško je +47 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni in internet so na voljo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 230 V; uporabljajo takšne vtičnice kot v Sloveniji.

Close Menu